Διαφήμιση
( 23 ψήφοι )
Ευρετήριο Άρθρου
Οι ελληνικές εφημερίδες στο διαδίκτυο
Οι ιστοσελίδες των εφημερίδων...
Τοπικές και περιφερειακές εφημερίδες
Αθλητικές εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας
Συμπεράσματα / Σχόλια
Όλες οι Σελίδες

Έρευνα ελληνικών εφημερίδωνΈπειτα από μεγάλη συλλογή στοιχείων σας παρουσιάζουμε μία έρευνα που κάναμε για τις ελληνικές εφημερίδες και την παρουσία του στο διαδίκτυο. Θα σας παρουσιάσουμε τις «μεγάλες» εφημερίδες ευρείας κυκλοφορίας, τις αθλητικές εφημερίδες, αλλά και τις περιφερειακές εφημερίδες (τοπικής κυκλοφορίας)! Σκοπός μας δεν είναι να σας παρουσιάσουμε την κυκλοφορία και τα «ένα κάρο καλούδια» που προσφέρουν σε κάθε τους κυκλοφορία, αλλά το πώς κινούνται στο διαδίκτυο οι ιστοσελίδες τους, αν έχουν βέβαια ιστοσελίδες, τι κίνηση έχουν αυτές, κατά πόσο είναι καλαίσθητες και λειτουργικές και αν αξίζει κάποιος να ενημερώνεται από αυτές.

Για αρχή ψάξαμε να βρούμε τα στατιστικά κυκλοφορίας των εφημερίδων και να δούμε τι διαβάζει ο έλλην αναγνώστης του πιο παραδοσιακού μέσου ενημέρωσης. Τα μοναδικά στατιστικά που καταφέραμε να βρούμε ήταν αυτά των εφημερίδων πανελλήνιας και ευρείας κυκλοφορίας (ενημερωτικές - αθλητικές) από την Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών που συλλέγει στατιστικά από τα πρακτορεία διανομής «Άργος» και «Ευρώπη». (Δυστυχώς αυτά τα πρακτορεία διανέμουν μόνο τις Αθηναϊκές εφημερίδες και για τις εφημερίδες της υπόλοιπης Ελλάδας που κυκλοφορούν πανελλαδικά ή και τοπικά δεν έχουμε στατιστικά κυκλοφορίας.) Τα στατιστικά κυκλοφορίας αφορούν όλο το έτος 2009 πανελλαδικώς.

Στα στατιστικά αυτά υπήρχαν πολλοί διαχωρισμοί: Πρωινή, απογευματινή, αθλητική, οικονομική, κυριακάτικη, εβδομαδιαία κ.λπ.. Κρατήσαμε ως ιδιάζουσες ενημερωτικές κατηγορίες κλάδου, αυτή -της μίας εφημερίδας- των αγγελιών και αυτή του οικονομικού κλάδου μιας και πέραν της ειδικότητας «του χρήματος» εξακολουθούν να είναι κατά κύριο λόγο πολιτικές και ενημερωτικές σε σχέση με άλλες εφημερίδες του κλάδου όπως αυτές του ασφαλιστικού, που επικεντρώνονται περισσότερο στο αντικείμενο τους. Επίσης, συγκεντρώσαμε τα διαφορετικά στοιχεία κυκλοφορίας και τα ενοποιήσαμε. Π.χ. «Το Βήμα» και το «Βήμα της Κυριακής» το καταγράψαμε ως μία εφημερίδα, την «Ελευθεροτυπία» και την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» επίσης ως μία, όπως και οι υπόλοιπες εφημερίδες που διαχωρίζονται σε δύο κατηγορίες κυκλοφορίας βάσει των στατιστικών κυκλοφορίας τους. Στην έρευνά μας, δεν μας ενδιαφέρει πόσα φύλλα πούλησαν ή πουλάνε εβδομαδιαία, ημερήσια ή μόνο την Κυριακή (που είναι η ευτυχής μέρα των ενημερωτικών εφημερίδων) και τη Δευτέρα (η αγαπημένη μέρα των αθλητικών εφημερίδων) παρά μόνο το όνομα... η επωνυμία ... η επιχείρηση... Στο διαδίκτυο, δεν υπάρχουν εβδομαδιαίες ιστοσελίδες ή Κυριακάτικες...Wink

Συλλέξαμε ούτε λίγο ούτε πολύ 66 (!) εφημερίδες Πανελλήνιας κυκλοφορίας (με μερικές να δηλώνουν ευρείας κυκλοφορίας...). Παρουσιάζουμε τον πρώτο πίνακα της έρευνας αυτόν της πωλήσεων των εφημερίδων Πανελλαδικά. Στον πίνακα αυτό θα δείτε πόσα «φύλλα» πούλησαν οι 25 πρώτες εφημερίδες για ολόκληρο το έτος 2009:

Πωλήσεις εφημερίδων -πανελλαδιά- για το 2009

Warning Δεν υπάρχουν στοιχεία κυκλοφορίας για τις εφημερίδες «Ναυτεμπορική», «Ημερησία», «Εξπρές» και «Κέρδος» που η κύρια κυκλοφορία τους βασίζεται στις συνδρομές, αλλά και για εφημερίδες της Θεσσαλονίκης.

  • Τα ΚΘ, Κ & Ε χαρακτηρίζουν τον τρόπο κυκλοφορίας της κάθε εφημερίδας.

  • Τις πρώτες θέσεις στην κυκλοφορία βλέπουμε να κατέχουν οι 5 ευρέως «παλιές & γνωστές» εφημερίδες με αισθητή τη διαφορά (+/- διπλάσια) από τις υπόλοιπες. Βέβαια κάποιες στις πρώτες θέσεις, όπως το «Πρώτο Θέμα» (6η θέση) του Θέμου και η «Real News» (10η θέση) του Χατζηνικολάου είναι μόνο Κυριακάτικες ... αλλά αυτό είναι δικό τους θέμα και δεν μας αφορά εμάς.

  • Άξιο αναφοράς επίσης είναι για 2 εφημερίδες στην παραπάνω λίστα που δεν κατέχουν καν ιστοσελίδα! Είναι αυτή της 19ης θέσης από το «VETO της Κυριακής» και της 23ης θέσης από την «Αξία»...

  • Καλά κρατεί απ’ ότι φαίνεται η βιομηχανία της εφημερίδας στην Ελλάδα μιας και αν υπολογίσουμε τα φύλλα της «Καθημερινής» που βρίσκεται στην πρώτη θέση διά 365 ημέρες ...μας δίνει μέσο όρο 56.590 καθημερινές πωλήσεις! Διόλου άσχημα πιστεύουμε εμείς (και πιστεύουμε ότι οι πραγματικοί αριθμοί πιθανότατα να είναι μεγαλύτεροι... μιας και τα στοιχεία κυκλοφορίας προέρχονται μόνο από δύο πρακτορεία)! Από την άλλη, τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε και είναι από 46 από τις 66 εφημερίδες για όλο το έτος είναι... 162.437.860 πωλημένα φύλλα!... Χονδρικός καθημερινός μέσος όρος 445.035 πωλημένα φύλλα!!! Που δεν είναι και καθημερινός, μιας και όλες οι εφημερίδες δεν κυκλοφορούν καθημερινά. Και δεν είναι και ακριβής μιας και είναι στοιχεία από 46 -μόλις- εφημερίδες, μόνο ενημερωτικές, χωρίς να υπολογίσουμε τις τοπικές εφημερίδες, χωρίς αθλητικές, χωρίς κλαδικού, χωρίς... χωρίς... Κατά τη γνώμη μας τα φύλλα αυτά πρέπει να φτάνουν ίσως και να ξεπερνούν το 1.000.000 καθημερινές πωλήσεις! Δηλαδή τουλάχιστον το 10% του πληθυσμού της Ελλάδας αγοράζει καθημερινά εφημερίδα! Και αν το σκεφτούμε ακόμη πιο αναλυτικά, σε μία χώρα 11 εκατομμυρίων που υπάρχουν παιδιά, ηλικιωμένοι, μη ενδιαφερόμενοι, το ποσοστό 10% αυτό ανεβαίνει κατά πολλού! Δεν θα ‘πρεπε να είστε ευχαριστημένοι κύριοι εκδότες; Anyway... Αυτά... Αφήνω αυτά τα στατιστικά πορίσματα για άλλους και πάμε στα δικά μας...

Δείτε και τον παρακάτω πρόσφατο πίνακα πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδων από 1 Μαρτίου μέχρι 7 Μαρτίου (από Το Βήμα):

Κυκλοφορίες ελληνικών εφημερίδων (Μάρτιος 2010)




δημοψήφισμα

Νέα επικαιρότητας: Ποιότητα ή ποσότητα;